Covid-19 Pandemisinin Ergenlerin Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi

Covid-19 Pandemisinin Ergenlerin Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi

İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Oğuzhan Kılınçel, Antalya Özel Altın Kanatlar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenlerine yönelik “Covid-19 Pandemisinin Ergenelerin Ruh Sağlığı Üzerine Etkisi” konulu online seminerini gerçekleştirdi.

Kılınçel seminerinde okulların eğitime ara vermesi ya da uzaktan eğitim yapılmasıyla birlikte öğrencilerin ihtiyaç duydukları eğitimin aksaması nedeniyle rutinlerinin bozulmasına ve bu sebeple de sinir, saldırganlık ve sosyal çekilme gibi davranış değişikliklerinin görüldüğüne dikkat çekti. Toplumsal travmalardan sonra aşırı televizyon bağımlılığının stres bozukluğuna ve diğer ruh sağlığı bozukluklarına yol açtığını söyleyen Kılınçel, vaka sayılarının ve ölümlerin artışının, karantina sürelerinin uzamasının, enfeksiyon korkusunun, eğitim kaynaklarına erişim eksikliğinin ve belirsizliğin öğrencilerde yoğun endişe ve anksiyete oluşturduğuna da değindi.

Okul çağındaki çocukların pandemi ve karantina sürecindeki uyku alışkanlıklarının değişmesinin onların büyüme hormonlarının büyüme ve gelişimini de olumsuz etkilediğini söyleyen Kılınçel, öğretmenlerin öğrencilere bu konudaki yaklaşımları için tavsiyelerde bulundu. Giderek artan belirsizlik ve eğitime erişim problemleri nedeniyle öğrencilerde yoğun bir şekilde anksiyete, depresyon, uyku ve iştah bozuklukları, sosyal iletişim bozuklukları gibi sorunların gözlemlendiğini belirten Kılınçel, eğitimcilerin öğrencilere yaklaşımları konusunda bilgilendirdi. Kılınçel teşekkürlerini iletip soruları yanıtladıktan sonra seminerini sonlandırdı.