Sınav kaygısını yenebilirim!

Sınav kaygısını yenebilirim!

Sınava girmek, sınavda başarısız olacağını düşünmek, beklentinin yüksek olması vb. durumlar öğrencilerin üzerindeki stres ve kaygıyı her zaman arttırır. Bununla nasıl başa çıkabileceği ile ilgili İstanbul Gelişim Üniversitesi Eğitim Uzmanı Kemal Alioğlu Üsküdar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle buluştu.

Sunumuna kaygının tanımıyla başladıktan sonra kaygının sınavlarda terleme, titreme, unutkanlık, telaş hali gibi durumlarla karşımıza çıktığını söyleyen Kemal Alioğlu, sınav kaygısının temel nedeninin yetersiz veya eksik çalışma, beklenti düzeyleri olduğunu iletti. Kontrol altında tutulan kaygının yararlı olacağını ancak çok fazla ve ya az kaygının öğrenciler için zarar olacağına vurgu yaptı.

Kaygıyla başa çıkma yöntemlerini öğrencilerle paylaşan Alioğlu daha sonrasında da kendisinin üniversite sınavında yaşadığı kaygı tecrübesini öğrencilere anlattı: "Sınav anına kadar hiç kaygım yoktu ama kitapçığı açtığım anda kaygı ve heyecanım inanılmaz bir şekilde arttı ve sınava 5 dakika geç başladım’’ diyerek kaygıyla başa çıkma yöntemlerinden bahsetti. Üniversite sınavına girdiğinde bu yöntemlerden haberi olmadığını ve bu neden zamanla yarışılan bir sınavda çok fazla zaman kaybettiğini söyleyerek sözlerine devam eden Kemal Alioğlu öğrencilerle beraber ‘Doğru Nefes Egzersizi’ yaptı.

Alioğlu ders çalışmakta sıkıntı yaşayan öğrencilerin sorunları dinledi. Ders çalışmaya başlamak için neler yapılması gerektiğini, ders programının nasıl olması gerektiğine değindi. Ders çalışmayla ilgili ipuçları öğrencilerle paylaşıldıktan sonra motivasyonla ilgili bilgiler verildi. Sınava hazırlık sürecinde öğrencilerin en önemli yoldaşı motivasyon olması gerektiğini ileten Kemal Alioğlu seminerin sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.