Sınav Öncesinde Kaygı ile Baş Edebilmek

Sınav Öncesinde Kaygı ile Baş Edebilmek

İstanbul Gelişim Üniversitesi Rehberlik Uzmanı Pelin Pehlivan Ankara Etlik Seviye Kurs Merkezi öğrencilerine “Pandemi Mücadelesinde YKS Başarısına Uzanan Yol” konulu online seminer gerçekleştirdi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan öğrencilerin sınav tarihi yaklaştıkça kaygılarının artmasının ve motivasyonlarının düşük olmasının normal olduğunu söyleyen Pehlivan, “Asıl önemli olan bu süreci iyi değerlendirebilmek için motivasyonu yüksek tutup, kaygıyı kontrol altına alabilmektir.” dedi. Pehlivan, “Sınav kaygısı, öğrencilerin yıllarca öğrenmek için emek verdiği bilgilerin sınav esnasında uygulanmasına engel olduğu gibi aynı zamanda öğrencilerin hedefledikleri başarı grafiklerinden de uzaklaşmasına sebep olmaktadır.” diyerek sınava hazırlanırken ve sınav öncesinde kaygı ile başa çıkmak için çeşitli stratejilerden bahsetti.

Sınav hazırlık sürecinde öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkileyen içsel ve dışsal etkenlerden bahseden Pelin Pehlivan asıl önemli faktörlerin kişilerin kendilerinden kaynaklandığını belirtti. Motivasyonun sağlanması için çeşitli tavsiyelerde bulunan Pehlivan özellikle öğrencilerin ders çalışma programının olması ve düzenli bir şekilde bu programa uyulmasının başarının olmazsa olmazları arasında olduğunu söyledi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavına hazırlanan öğrencilerin mutlaka gerçekçi hedefler belirlemiş olmasının önemine değinen Pehlivan yeteneklerin, ilgilerin bu hedeflerle doğru orantıda olması gerektiğini belirtti. Sınava yaklaşırken yoğun kaygıların yaşandığı, motivasyonun düştüğü ve odaklanma problemlerinin yaşandığı bu dönemde bir can simidi görevi gören “Doğru Nefes Alma Egzersizi”nin detaylarını anlatan Pehlivan öğrencilerin sorularını cevapladıktan sonra seminerini sonlandırdı.